Wanneer ben ik een alcoholist?

Wat is alcoholisme? Dit is een moeilijk te beantwoorden vraag, omdat alcoholisme moeilijk te definiëren is. Volgens het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism is een stoornis in het gebruik van alcohol een “patroon van alcoholgebruik waarbij men problemen heeft om het drinken onder controle te houden, met alcohol bezig is, alcohol blijft gebruiken zelfs wanneer het problemen veroorzaakt, meer moet drinken om hetzelfde effect te krijgen (of zich normaal te voelen), of ontwenningsverschijnselen heeft wanneer men snel mindert of stopt met drinken”

Kenmerken van alcoholisme

Alcoholisme wordt vaak gekenmerkt door een verlies van controle als het gaat om drinkgewoonten. Als iemand zo afhankelijk is geworden van alcohol dat hij niet in staat is zijn alcoholgebruik te matigen zonder onrust te ervaren of moeite te hebben met functioneren in het dagelijks leven, dan kan het tijd zijn om hulp te zoeken. Andere tekenen kunnen zijn: verwaarlozing van verantwoordelijkheden door overmatig drinken, doorgaan met drinken ondanks de negatieve persoonlijke en sociale gevolgen van het gedrag, frequente black-outs en lichamelijke verlangens naar alcohol.

Professionele hulp

Als jij of iemand die je kent een van deze tekenen en symptomen van alcoholisme vertoont, kan het nuttig zijn professionele hulp te zoeken om hun of jouw relatie met alcohol te beoordelen en strategieën te ontwikkelen voor gezondere keuzes. Professionele behandelingsopties variëren van individuele therapiesessies met getrainde counselors of psychiaters die gespecialiseerd zijn in herstelprogramma’s voor verslaving, zoals 12-stappengroepen. Kijk hier voor meer informatie over behandelingsopties. Met de juiste steun en begeleiding kan iedereen die worstelt met alcoholisme leren hoe ze positieve veranderingen kunnen aanbrengen om hun verslaving te beheersen en gezonder te leven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *